zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Brutnák lékařský
Borago officinalis
Boraginaceae – Brutnákovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: borač,borágo, borák, boreč, borič, boryt, burák, bureč, bureš, okurkové zelí, radost srdce, volový jazyk, volový jazyk obecný, volský jazyk 

Původ a sběr: Pochází z jihovýchodní Evropy a okolí Středozemního moře. Sbírá se nať na počátku kvetení. Mladé listy se přidávají do salátů – mají okurkovou chuť a květy lze v kuchyni využít jako jedlou dekoraci. Ze semen se lisuje olej. 

Popis: Silný kořen je hluboko v zemi. Drsně chlupatá, 20-80 cm rozvětvená lodyha, vrásčité chlupaté šťavnaté listy, modré květy po celé léto (zřídka růžové či bílé), plodem jsou velké, podélně rýhované tvrdky. 

Léčení: Sušená nať se používá k posílení nervového systému, má protizánětlivé účinky. Odvar je vhodný při zánětech močových cest a při revmatických chorobách. Olej se vyrábí lisováním za studena z maličkých semen brutnáku lékařského. Je významný obsahem nenasycené mastné kyseliny gama-linolenové (omega-6), které obsahuje až 24 %, to je dvojnásobné množství než olej pupalkový. Esenciální mastné kyseliny si nedokáže naše tělo vyprodukovat a musejí být dodávány stravou. Jsou zásadní pro správnou funkci mozku, růst a zdraví vlasů, kostí a pokožky a regulují metabolizmus. Proto je brutnákový olej významným pomocníkem při léčbě zánětlivých onemocnění, jako například revmatoidní artritidy, kdy zmírňuje otoky, ulevuje od bolesti a zlepšuje pohyblivost kloubů. Obsahuje zinek, má regenerační a hojivé účinky na problematickou a zánětlivou pokožku. Zásadní je jeho účinek na některá kožní onemocnění, jako je atopický ekzém, lupénka, erysipel či akné. Má vysoký obsah polynenasycených tuků a obsahuje až 20 % nenasycené mastné kyseliny gama-linolenové (omega-6), která přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek je nutná denní dávka minimálně 10 g omega-6. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. 

Pěstování: Preferuje slunné sušší stanoviště s dobře propustnou půdou. V hustších výsadbách může být náchylnější k napadení plísní. 

Množení: Semena sejeme v květnu přímo na záhon – obtížně se přesazuje. Velmi snadno se šíří samovýsevem. 

Zajímavosti: Brutnák se v kuchyni používá již od středověku.