moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Sporýš lékařský
Verbena officinalis
Verbenaceae – Sporýšovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Slzy Isis, rostlina kříže, bylina dračího zubu. 

Původ a sběr: Původem ze Středomoří a severní Afriky se rozšířil téměř do celého světa. U nás známý už z mladší doby kamenné. Sbírá se kvetoucí nať. 

Popis: Bylina 20–70 cm vysoká, lodyha přímá, tuhá, čtyřhranná, větvená. Listy jsou křižmostojné, tuhé, dolní jsou menší, na okrajích vroubkované až laločnaté, krátce řapíkaté, trojdílné. Střední a horní listy s hlubokými zářezy, až 2x peřenoklané, trojdílné, oboje jsou chlupaté. Květy v klasovitém květenství bledě fialové barvy, kvete od června do srpna. Plodem je tvrdka. 

Léčení: Tlumí bolesti, záněty i svědění, usnadňuje vykašlávání. Uplatňuje se při psychogenně způsobených bolestech hlavy, čistí ledviny, podporuje jaterní činnost, zvyšuje sekreci mateřského mléka, pomáhá vyvolat zastavenou menstruaci. Neměl by být užíván lidmi s astmatem, srdečním městnáním, Crohnovou chorobou i těhotnými (děložní tonikum). 

Pěstování: Vyhovují mu slunná až polostinná stanoviště s propustnou výživnou půdou. 

Množení: Množí se velmi snadno semeny, která vyséváme během dubna přímo na stanoviště nebo dělením starších trsů na jaře. 

Zajímavosti: Už Hippokratés doporučoval sporýš na mor i horečku, k léčení i magickým obřadům ji používali Keltové, Egypťané, Řekové i Římané. U nás je jediným zástupcem čeledi sporýšovitých a je zařazen mezi ohrožené druhy.