moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Řebříček obecný
Achillea millefolium
Asteraceae – Hvězdnicovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Husí jazýček, zaječí chléb, Achillova bylina, žebřík, myší ocásek. 

Původ a sběr: Vyskytuje se v celé Evropě, Asii i Severní Americe, zavlečen do Austrálie a na Nový Zéland. Sbírá se květ a list. 

Popis: Bylina s plazivým oddenkem a přímou tuhou lodyhou vysokou až 50 cm. Na vrcholu lodyhy se nacházejí úbory květů ve formě chocholičnaté laty. Listy jsou střídavé, dvojitě a trojitě peřenosečné. Květní úbory jsou malé, bílé nebo světle růžové s polokruhovými lůžky. Kvete vytrvale od června do října. Plodem je křídlatá nažka. Celá rostlina je pokryta šedými chloupky a voní. 

Léčení: Král v léčbě ženských nemocí. Také uvolňuje křeče, podporuje vylučování žaludečních šťáv, čistí krev, mírně snižuje krevní tlak. Zevně (v koupeli) na nehojící se rány a špatně prokrvenou pokožku. Při předávkování nebo při dlouhodobém užívání se mohou objevit závratě, bolesti hlavy a omámení. Těhotné ženy jej mohou užívat v nižších dávkách. 

Pěstování: Nenáročná bylina, preferuje slunné nebo postinné stanoviště a sušší kamenitou půdu. 

Množení: Snadno se množí semeny – výsev z jara přímo na stanoviště nebo dělením trsů. 

Zajímavosti: Existuje mnoho poddruhů řebříčků, např. bertrám se silnějšími účinky nebo jsou vyšlechtěny různobarevné ozdobné variety. Je možné jej použít jako barvířskou rostlinu (žlutá – zelená). 

Účinky éterických olejů: Sladce bylinná, mírně kafrovitá vůně. Olej je výrazně protikřečový, protizánětlivý a hojivý, má močopudné účinky a reguluje srdeční činnost, ulevuje při svalových bolestech, neuralgiích a revmatizmu. Uvolňuje potlačený hněv, pocity hořkosti a ublížení. Nepoužívejte při horečce a epilepsii, v těhotenství a pro děti do 30 měsíců.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.