moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Přeslička rolní
Equisetum arvense
Equisetaceae – Přesličkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Přeslice, praslica, praslička, chvost, stolička, plivačka, šmirglová tráva, duvok, přáska, skřip. 

Původ a sběr: Vyskytuje se v celé Evropě, Asii, Severní i Jižní Americe (mimo tropické pásmo), v Grónsku i Austrálii. Zavlečena na Nový Zéland, Mauritius i Madagaskar. Sbírá se nať. 

Popis: Výtrusná bylina se dvěma typy lodyh. Jarní plodné lodyhy 10 - 20 cm vysoké, hnědé až červenohnědá, s nafouklou pochvou a výtrusnicovým válcovitým klasem, 3 - 4 cm dlouhým. Tyto lodyhy odumírají ještě před vznikem letních, zelených lodyh. Letní neplodné lodyhy 10 až 70 cm vysoké, zelené, přeslenitě větvené, mělce rýhované, lodyžní žebra téměř hladká, zuby lodyžních pochev celé hnědé až téměř černé, někdy s úzkým blanitým okrajem, v délce 1/3 až 1/2 délky pochvy, větve vyrůstají v přeslenech, obvykle jednoduché, jen zřídka větvené. 

Léčení: Přeslička působí výrazně močopudně, proti krvácení, hojivě, zvyšuje pevnost a pružnost cév, při močových či ledvinových kamenech, působí antirevmaticky, hojivě, regeneruje. Má příznivý vliv na kůži, vlasy i nehty. Nepoužívejte v těhotenství! 

Pěstování: Potřebuje polostín a vlhčí kyselejší půdu. 

Množení: Množí se dělením trsů. 

Zajímavosti: Obsahuje kyselinu křemičitou. Je obtížný a houževnatý plevel. Z půdy přijímá relativně velké množství zlata.