moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Bazalka pravá
Ocimum basilicum
Lamiaceae - Hluchavkovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: bazalička, bazalika, bazilička, bazilika, bazilikum, indická bazalka 

Původ a sběr: Původem pochází bazalka z Indie, ale odtud se již ve starověku začala šířit do celého světa. Egypťané i Římané si jí oblíbili natolik, že jí přisuzovali až nadpřirozené vlastnosti. Sbírají se listy, či celá kvetoucí nať. Lze ji pomalu a ve stínu sušit, zamrazit, nebo naložit do oleje, či octa. Ve své domovině je to trvalka, ale u nás se pěstuje jako jednoletá bylina. 

Popis: Bylina s 20 – 40 cm vysokou vzpřímenou rozvětvenou lodyhou, s vejčitými až podlouhlými zelenými nebo červenými listy s krátkým řapíkem. Kvete od července do srpna bílými, či narůžovělými květy uspořádanými do lichopřeslenu. Plodem je tvrdka. 

Léčení: Nálev se užívá při nespavosti, migréně, mentální vyčerpanosti či depresi. Je vhodná i při zánětech močového systému, při bolestech hlavy, nebo průduškovém astmatu. 

Pěstování: Vyžaduje teplé slunné stanoviště s propustnou výživnou půdou. Lze pěstovat i jako hrnkovou rostlinu. Na stanoviště sázíme předpěstované rostliny po 2-3 k sobě. Jakmile začnou vykvétat, zaštipujeme květy, podpoříme tak rozkošaťění rostliny. 

Množení: Semena při jarním předpěstování klíčí velmi snadno, pozor na přemokření substrátu, rostlinky snadno uhnívají. Špatně snáší přesazování. Proto sejeme řídce přímo na stanoviště. 

Zajímavosti: Známé využití listů jako kuchyňského koření ve středomoří, V Egyptě byl vonný olej z bazalky posvátným mazáním. Římané považovali bazalku za kouzelnici lásky, posiluje totiž koncentraci a nervový systém. Italské spojení rajčat, a bazalky je již neodmyslitelné. Ve Francii je součástí Provensálského koření. Slovo bazalka pochází z řeckého basileus, což znamená král. Někteří lidé prý věří, že rostla na místě, kde svatý Konstantin a svatá Helena nalezli svatý kříž. Po určité období však byla považována za ďábelskou bylinu, protože její název byl zaměněn za latinské "basiliscus", bazilišek."" 

Účinky éterických olejů: Výrazně posiluje nervový systém a mozkovou činnost, působí protikřečově v zažívacím ústrojí, uvolňuje nosní dutiny a bolesti hlavy, dodává odvahu a odhodlání, posiluje koncentraci. Používejte pouze krátkodobě a v malých dávkách. Nepoužívejte v těhotenství a pro děti do 5 let. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.