moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Heřmánek římský - Rmenec sličný
Chamaemelum nobile, syn. Anthemis nobilis
Asteraceae – Hvězdnicovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: rmen sličný, rmen římský 

Původ a sběr: Původem ze západního Středomoří, ale v mnoha Evropských zemích se pěstuje jako léčivka. Sbírá se květ. 

Popis: Výrazně aromatická bylina, s vícehlavým rozvětveným oddenkem, lodyha je 10 - 30 cm vysoká, vystoupavá až přímá, rozvětvená. Listy jsou střídavé, řapíkaté, s čepelí 2 - 3krát peřenoklanou, s úkrojky úzce čárkovitými a špičatými. Od června do září kvete jednotlivě na koncích lodyh, květenstvím jsou jednotlivé, bílé, stopkaté úbory. Plodem je nažka. 

Léčení: Má protizánětlivé a desinfekční účinky – při bolestech v krku, zánětech ústní dutiny či zánětu očí. Zevně napomáhá k hojení ran. Je vhodný i pro děti. Čaj z heřmánku je účinný proti stresu a napětí, zmírňuje nespavost a zklidňuje žaludek a trávení. 

Pěstování: Prospívá na středně vlhkých slunných stanovištích, nesnáší trvale mokrou půdu. 

Množení: U nás semena nedozrávají, takže se množí pouze dělením starších trsů, které mu velmi prospívá. 

Zajímavosti: V Anglii se celé natě používají k výrobě bylinného piva. 

Účinky éterických olejů: Sladká bylinná vůně s jemnými podtóny ovoce a čaje. Má stejné účinky jako heřmánek modrý, je méně protialergenní a více analgetický, používá se zejména na neuralgie, revmatismus, bolesti nejrůznějšího druhu a původu, je vhodnější v těhotenství a příjemnější dětem. Má všestranné použití na všechny druhy zánětů (oční, ušní, krční, zažívací), je analgetický a hojivý, používá se na ekzémy a dermatitidy, vhodný při nespavosti, migréně, závratích, uvolňuje nervozitu a podráždění.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.