moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Dýně pepo - Tykev turek
Cucurbita pepo
Cucurbitaceae - Tykvovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: tykev pepo 

Původ a sběr: Pochází z tropické a subtropické Ameriky. Pěstuje se mnoho i v mírném pásu a známo je několik variet této dýně ( patison, cuketa, kabačka apod.).
Z rostliny se využívají jedlé plody jako zelenina a také semena pro hodnotný olej. 

Popis: Semena obsahují až 54% oleje. 

Léčení: Dýňový olej se (za studena) lisuje ze semen a má výrazné hojivé a zklidňující účinky. Je bohatým zdrojem organicky vázaného železa, dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Je vhodný pro vysušenou a ekzematickou pokožku, podporuje její ochranu, pružnost a hydrataci. Hodí se pro ošetření nehtů, stimuluje jejich růst a pomáhá jejich zpevnění. Je velice užitečný jako zábal na namáhané a poškozené vlasy, omezuje jejich vypadávání a regeneruje vlasovou pokožku. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně.
Má vysoký obsah polynenasycených tuků, obsahuje kyselinu olejovou a linolovou a je přírodním zdrojem organicky vázaného železa. Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek se doporučuje dávka nejméně 10 g kyseliny linolové denně. Železo přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální funkci imunitního systému. 

Pěstování: Výživná humózní půda. 

Množení: Snadno se množí semeny.