moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Túje - Zerav západní
Thuja occidentalis
Cupressaceae – Cypřišovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Pochází z východního pobřeží USA. Sbírají se mladé větvičky, ale pozor – celá rostlina je toxická! 

Popis: Neopadavý, až 20 m vysoký strom s kuželovitou korunou. Borka je červenohnědá, odlupuje se v dlouhých úzkých pruzích. Křižmostojné listy jsou šupinovité, přisedlé, 2 až 4 mm dlouhé. Kvete v dubnu a květnu - samičí šištice se zbarvují žlutohnědě, samčí červeně. Dozrávají v srpnu až v září prvního roku, při dozrávání šupiny šištic dřevnatí, rozevírají se a okřídlená drobná semena mohou vypadnout. 

Léčení: Droga patří mezi prudce až toxicky působící. Účinky antirevmatické, zmírňuje nervové záněty, působí antivirově i protinádorově. Užívání doporučujeme pouze pod vedením odborníka. Zcela nevhodná pro těhotné a kojící ženy! 

Pěstování: Vyhovují slunná stanoviště s vlhčí humózní zemí. Dobře snáší zasolování. Zcela mrazuvzdorná. 

Množení: Množí se vegetativně řízky nebo roubováním na jaře. 

 

Účinky éterických olejů: Hořce kořenná vůně připomínající šalvěj. Olej je močopudný, pomáhá při místním ošetření revmatických kloubů, podporuje tvorbu hlenu, pomáhá při infekcích močových cest, problémech s prostatou, při zadržování vody a střevních parazitech. Používejte pouze krátkodobě a v malých dávkách. Nepoužívejte v těhotenství a pro děti do 30 měsíců.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.