moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Paulovnie
Paulownia kyrl
Paulowniaceae – Pavlovniovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: císařský strom 

Původ a sběr: Domovem z jihovýchodní Asie. Strom se pěstuje pro dřevo a nektar z květů. Paulovnie má mnoho druhů. Tento druh patří mezi jeden z nejrychleji rostoucích a používá se na štěpku, přířez, truhlářské řezivo. V parcích můžeme často narazit na druh nazývaný paulovnie plstnatá (Paulownia Tomentosa). 

Popis: Rychle rostoucí opadavý strom dorůstající výšky kolem 20 metrů. Kmen je rovný s hladkou kůrou šedonědé barvy, dobře viditelný až do horní části široké koruny. Listy jsou oválné až srdčité, řapíkaté, 20 – 50 cm velké, shora matné, temně zelené, pokryté krátkými chloupky, zespodu šedé, plstnaté. Čím je strom starší tím jsou jeho listy menší. Paulovnie vykvétá před olistěním, podle nadmořské výšky od konce dubna do začátku června. Kvete velkými zvonkovitými květy, uvnitř se žlutými proužky. Květy jsou dlouhé až 30 cm a ve většině případů jsou zbarveny do různých odstínů fialové. Květenství je přímé a latnaté, oboupohlavné s korunní trubkou. Plodem je tobolka o délce 4 cm, která obsahuje mnoho drobných semen. 

 

Pěstování: Potřebuje slunné a teplé místo s hluboko, výživnou a vlhčí půdou. Paulovnie je velmi odolná rostlina. Dokáže přežít i požár, protože její kořeny jsou schopny regenerace a mohou vyhnat nové výhony. Je odolná ke znečištění a není příliš citlivá k půdním typům. Obohacuje půdu dusíkem a zabraňuje svými kořeny erozi. Nedaří se jí ve stínu jiných stromů. 

Množení: Množí se velmi snadno semeny, či kořenovými odnožemi. 

Zajímavosti: Paulovnie se používají pro zalesňování, průmyslovou výrobu ze dřeva, biomasy, ethanolu, krmiv, papíru atd. Vlastnosti dřeva: pozoruhodná lehkost - je o 30% lehčí než jakýkoliv srovnatelný druh stejně tvrdého dřeva, má nízký obsah pryskyřice. Dřevo má dobré tepelněizolační vlastnosti, je bakteriálně rezistentní a také odpuzuje vodu. Květy i listy paulovnií se používají ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Jejich vůně má lehký nádech vanilky. V čase kvetení přitahuje velké množství včel, které z těchto květů produkují vysoce kvalitní med, podobný svými účinky akátovému. Květy lze také použít i k dekoračním účelům - sušení. Tento strom je ve své domovině známý pod jménem Wutong. V Číně se věřilo, je tento strom stvořen pro bájného Fénixe, symbolu štěstí. Starým zvykem bylo také zasadit císařský strom při narození děvčátka. Při jeho provdání se strom porazil a ze dřeva se vyrobila výbava nevěsty. Hebká a lehká semena se také (do příchodu polystyrenu) využívala jako výplň beden při exportu porcelánu z Číny.