moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Fenykl obecný
Foeniculum vulgare
Apiaceae – Miříkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: vlašský, římský či italský kopr, sladký kopr,funcha, chlebové koření, úkrop 

Původ a sběr: Původem ze Středomoří a Přední Asie. Fenykl hlíznatý se pěstuje pro listy a nadzemní hlízu, Fenykl obecný pro listy a semena. Oba druhy mají obdobné obsahové látky, tedy i využití. Pro odvar se hodí sušený list i semena. Hlízy a semena jako zelenina a koření najdou uplatnění v gastronomii. 

Popis: Fenykl obecný až 2m vysoká bylina s větvenou hladkou lodyhou. Listy jsou řapíkaté, 3 až 4x peřenosečné, s čárkovitými úkrojky. Kvete od července do září žlutými kvítky v okolících, které jsou složené z 6 až 8 okolíčků z různě dlouhými stopkami. Plodem je dvounažka.Je to 2letá až vytrvalá rostlina.
Fenykl hlíznatý tvoří kratší, tlusté stonky vyrůstající z kořene a obklopují bulvu. Ze spodu stonku rostou široké, zdužnatělé listové pochvy, které jsou hrubě rýhované a tvoří nadzemní, zploštělou hlízu - bulvu bílé barvy. Užitnou částí rostliny je právě tato hlíza, která může být velká až 15 cm a váží až 200 g. Listy jsou silně zpeřené, úkrojkovité, nitkovité a jsou nápadně podobné listům kopru. Pěstuje se zejména v Itálii, Nizozemí a Francii. Pěstuje se jako 2letá rostlina. 

Léčení: Fenykl stimuluje tvorbu mateřského mléka, pomáhá při kašli, tlumí nadýmání, uvolňuje hladké svalstvo. Odvar je vhodný na obklady unavených očí. Žvýkáním semen si nejen provoníme dech, ale i podporujeme správné trávení. 

Pěstování: Preferuje slunná stanoviště a vlhčí propustnou půdu. 

Množení: Množí se velmi snadno semeny, která vyséváme během dubna přímo na stanoviště, často překvapuje bujným samovýsevem. 

Zajímavosti: Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. 

Účinky éterických olejů: Fenykl hlíznatý (Foeniculum vulgare var. dulce) : Sladká bylinná anýzová vůně. Pomáhá zažívání, zmírňuje křeče v žaludku a ve střevech, účinný při nevolnosti, zácpě, nadýmání, zánětech močového měchýře, edémech, nadváze či močových kamenech, podporuje tvorbu estrogenu. Nepoužívejte na hypersensitivní, poškozenou či nemocnou pokožku, v těhotenství, při endometrióze a na estrogenu závislých zhoubných nádorech. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.