moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Yzop lékařský
Hyssopus officinalis
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původem ze Středozemí, nyní rozšířen v teplejších oblastech pásu od západní Evropy až ke Kavkazu. Zavlečen do Severní Ameriky. Sbírá se kvetoucí nať. 

Popis: 20–60 cm vysoký polokeř s vystoupavými přímými větvemi. Listy jsou přisedlé, čárkovitě kopinaté, zašpičatělé, 1–5 cm dlouhé, se silně aromatickými žlázkami. Květenství jsou 3–7květé lichopřesleny skládající lichoklas. Kvete v červenci a srpnu modrofialovými, zřídka růžovými či bílými květy s vyčnívajícími tyčinkami. Plody jsou tmavohnědé tvrdky. 

Léčení: Yzop se užívá zejména při léčbě průdušek (zahlenění, kašel, bronchiální zánět, astma apod.), kde působí desinfekčně až antibioticky a podobně působí i na močové ústrojí. Příznivě působí i v oblasti trávicího traktu, účinný je při zánětech, dyspeptických potížích spojených s nadýmáním či chronickém střevním kataru. Působí jako mírné tonikum, stimuluje organismus, čehož lze výhodně využít zejména při léčbě starších osob. Za studena podávaný zabraňuje pocení (hlavně nočnímu a klimakterickému). J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin 

Pěstování: Roste na slunných a suchých stanovištích v neutrální až zásadité, dobře propustné půdě. 

Množení: Sazenice yzopu si můžeme předpěstovat ve skleníku nebo můžeme semena vysít v březnu přímo na záhon. Roste nejprve podzemní část. Rostlinu lze také množit polovyzrálými řízky z nekvetoucích výhonů nebo dělením trsů. 

 

Účinky éterických olejů: Dřevitá bylinná lehce kafrová vůně. Olej je antibakteriální a protivirový, účinný při dýchacích a močových onemocněních, pomáhá vykašlávat hleny, posiluje imunitu, používá se při revmatizmu, neuralgiích, únavě a vyčerpání. Nepoužívejte při vysokém tlaku, horečce a epilepsii, v těhotenství a pro děti do 30 měsíců. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.