moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Podražec křovištní
Aristolochia clematis
Aristolochiaceae – Podražcovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původní rozšíření je v oblasti kolem Kavkazu, Malá Asie, jižní Evropa i teplejší oblasti Evropy střední (jižní Morava a Slovensko), nyní rozšířen i do chladnějších částí střední Evropy, zavlečen do Severní Ameriky. Sbírají se listy. 

Popis: 20- 100 cm vysoká liána. Lodyha vzpřímená, nevětvená. Listy dlouze řapíkaté, srdčité. Trubkovité žluté květy ve svazečcích po 2 až 8 v paždí listů, zpočátku vzpřímené, později nící, trubkovité, u báze nafouklé, uvnitř s chlupy dolů skloněnými. Kvete od května do srpna. Plodem je tobolka. 

Léčení: Při jeho používání je potřeba velké opatrnosti, jedná se o prudce působící bylinu s toxickými účinky! Těhotné ženy ho nesmí užívat vůbec – hrozí potrat. Zevně působí výborně (formou obkladu z naklepaných listů nebo nálevu k omývání) na léčbu zanícených ran, abcesů, hnisajících vředů apod. 

Pěstování: Preferuje teplá slunná stanoviště s vlhčí výživnou půdou, snese i polostín. 

Množení: Množí se semeny (výsev během léta přímo na stanoviště). 

Zajímavosti: V ČR je podražec křovištní jedinou živnou rostlinou housenek chráněného motýla pestrokřídlece podražcového. Také je zařazen mezi vzácnější druhy naší flóry.