moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Máta peprná
Mentha piperita
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Lepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc 

Původ a sběr: Přirozený kříženec máty vodní a máty klasnaté pocházející ze Středozemí, poprvé však byla popsána v Anglii v 18. století, dnes se pěstuje v mírných pásech celého světa. Sklízí se nať. 

Popis: Bylina vysoká 30-80cm s nadzemními plazivými oddenky. Čtyřhranná lodyha lysá nebo roztroušeně chlupatá, listy vstřícné, úzce vejčité, špičaté, řapíkaté, zubaté. Kvete v hustých lichopřeslenech narůžovělými nebo nafialovělými kvítky od srpna do září. 

Léčení: Mátě se říká „nejstarší lék světa“. Nálev z listů je první pomocí při poruchách zažívání, působí protizánětlivě a proti nadýmání i proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy. Posiluje nervovou soustavu, ochlazuje, působí proti svědění. 

Pěstování: Preferuje polostín a vlhkou humózní půdu. Proti mezidruhovému křížení stříháme květy. 

Množení: Množí se pouze dělením, máty se ze semen nemnoží. 

Zajímavosti: V Evropě se nachází asi 15 druhů máty. Snadno se mezi sebou kříží a bujně se rozrůstají. Archeologické nálezy uvádějí používání máty už kolem roku 8000 př.n.l.. Posiluje preventivní působení lipového čaje, dohromady se saturejkou pomáhá při impotenci a frigiditě, s rozmarýnem zlepšuje tělesnou i duševní kondici. Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/mata-peprna-mentha-piperita.htm#ixzz2r7hTtYcJ 

Účinky éterických olejů: Svěží výrazná mátová vůně s chladivých efektem. Snižuje práh bolestivosti, posiluje zažívání (kolika, nevolnost, zácpa, nadýmání) a nervy (migréna, závratě, špatná paměť, koncentrace, vyčerpání), má protiinfekční účinky. Nepoužívejte při srdečních onemocněních, horečce a epilepsii, v těhotenství a pro děti do 5 let.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.