moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Bazalka posvátná
Ocimum sanctum
Lamiaceae – Hluchavkovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: tulsi, tulasí 

Původ a sběr: Původem je z jižní Asie, v současné době ji lze nalézt také v západní Asii, Austrálii, Jižní Americe a Africe. Sbírají se listy nebo celá kvetoucí nať. 

Popis: Bylina dorůstající až 80 cm výšky, s hranatou, vzpřímenou a rozvětvenou lodyhou u báze dřevnatějící. Listy jsou vejčité, jejich barva je variabilní, od světle zelené po tmavočervené. Kvete v srpnu drobnými kvítky, které jsou bílé či narůžovělé. Plodem je tvrdka. Pokud rostlinku pěstujeme 

Léčení: Tulsí – všelék a základní součást ajurvédské medicíny, podporuje vylučování žluči, využívá se při zánětech ledvin a močového měchýře, při nachlazení, podrážděném žaludku, nervovém vyčerpání, pomáhá budovat imunitu. 

Pěstování: Vyžaduje teplé slunné stanoviště s propustnou výživnou půdou. 

Množení: Semena při jarním předpěstování klíčí velmi snadno, pozor na přemokření substrátu, rostlinky snadno uhnívají. 

Zajímavosti: V zemích s hinduistickým náboženstvím je považována za reinkarnaci Tulsi (manželky boha Višny), je zasvěcena bohu Krišnovi (převtělení Višny). Symbolizuje také čistou, pravou lásku a je pěstována na posvátných místech. Její název tulsí, či tulasí znamená v hindštině „nejlepší rostlina“ a v Indii se pěstuje již tisíce let.