moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Ginko biloba - Jinan dvoulaločný
Ginkgo biloba
Ginkgoaceae - Jinanovité
neuvedeno
 
 

 

Původ a sběr: Jinan je jediným zástupcem rodu jinan v monotypické čeledi jinanovitých. Výskyt tohoto, původně pestrého rodu sahá až do prehistorických dob prvohor před 300-270 miliony let. Postupně však došlo k jeho téměř kompletnímu vyhynutí. Jediný druh se naštěstí dochoval v Číně a tak mohlo díky jeho malé náročnosti dojít k jeho současnému rozšíření i do ostatních částí světa. 

Popis: 30-40 metrů vysoký dlouhověký strom, jenž se může dožívat i stovky i tisíce let. Borka kmene je šedá a u starších stromů široce brázditá. Listy jsou řapíkaté, střídavé a vějířovité. Na jejich předním okraji jsou zubaté nebo laločnaté s nejčastěji 2 laloky. Listy se zužují k řapíku klínovitě. Květy má jinan dvoudomé, samčí po 2 až 5 v uskupení jehněd, samičí květy vytváří nahé zelené vajíčko vyrůstajícím na stopce. Plody mají 2 až 3 cm v průměru, kulatého tvaru. Zralé plody mají nepříjemný odér a po dotyku mohou dráždit kůži. 

Léčení: Z listu a lihu se připravuje tinktura, jenž napomáhá mikrocirkulaci krve v organizmu. Je doporučována při zapomnětlivosti, závratích a úzkostných stavech. 

Pěstování: Snáší i naše klima, má rád propustnou lehčí půdu, nesnáší trvalé zamokření. Rád má slunce, či jen mírné zastínění. Je vhodným a nenáročným stromem i do městských parků. 

Množení: Množit lze nevyzrálými řízky či opylenými semeny. 

Zajímavosti: Nejstarší jinan byl zaznamenán v Číně a jeho věk se odhaduje na 4700 let. Někdy je jinan nazýván živou fosílií.""