moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Jasmín velkokvětý
Jasminum grandiflorum
Oleaceae - Olivovníkovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Vyskytuje se od Iránu až po Čínu. Z čerstvých květů se získává éterický olej a to buď destilací, či extrakcí do tuku (enfleuráž). Jasmínová silice patří k nejdražším, na získání 1 kg oleje je zapotřebí 1000 kg květů, což odpovídá asi 8 milionům kvítků. Květy lze sušit i do čajů. 

Popis: Jasmínů je zhruba 200 druhů a nejčastěji se jedná o rostliny tropů a subtropů. Tento duh je opadavým keřem s tenkými větvemi vyžadujícími oporu. Lichospeřené listy jsou složené z pěti elipsovitých listů. Květy bílé, velké až 35 mm na stoncích uspořádaných do hroznů. 

 

Pěstování: V mírném pásmu jej lze pěstovat ve sklenících. 

 

Zajímavosti: V našich středoevropských podmínkách jasmín neroste a je často nesprávně zaměňován za také podobně vonící pustoryl. Využití jasmínu je ponejvíce v parfemářství, kosletice a aromaterapii, ale i jako parfemace v potravinářství a tabákovém průmyslu. Je ceněným okrasným a dekorativním keřem. 

Účinky éterických olejů: Intenzivní sladká teplá květinová vůně s ovocnými podtóny. Je jedním z nejvýznamnějších olejů pro nervové uklidnění a proti depresi, uvolňuje strach, napětí, neklid a úzkost, povznáší ducha, harmonizuje menstruaci, jako děložní tonikum pomáhá při porodu, působí afrodiziakálně. Nepoužívejte v těhotenství.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi. Extrahovaná silice 100% - absolue.