moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Pepřovník černý
Piper nigrum
Piperaceae - Pepřovníkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Černé koření 

Původ a sběr: Rostlina pochází z oblasti Indie a roste v mnoha tropických zemích. Pěstuje se pro semeno, které se sbírá a suší v různých stádiích zralosti. Pepř zelený, růžový, nebo černý je tedy z jedné rostliny. Pepře se používá hlavně jako koření s ostřejší chutí. Používal se již ve starověku a do Evropy se dostal lodní dopravou díky Alexandru Makedonskému. Jednalo se o velmi ceněné a drahé koření. 

Popis: Pepřovník černý je tropický ovíjivý stále zelený keř. Rostlina má tmavě zelené, srdčité listy. Jeho květy vytvářejí hrozny, kde dozrávají plody ve tvaru kuliček, které se v různém stupni zralosti sklízejí až třikrát do roka. 

 

Pěstování: Pepřovníku se daří skutečně jen ve velmi vlhkém podnebním pásmu. Pepřovníku vyhovuje slunné a teplé stanoviště. Mladší rostlinky chraňte před přímým slunečním zářením. Optimální je teplé a slunné stanoviště s mírným polostínem. Ideální teplota pro pěstování pepřovníku je 22°C v letních měsících a v zimních by neměla teplota klesnout pod 16°C. Je popínavou rostlinou, proto potřebuje oporu. 

Množení: Pěstuje se jak ze semínka, tak odnožemi. 

 

Účinky éterických olejů: Typická ostrá pepřová vůně. Silně prohřívá a posiluje, působí proti infekcím v zažívacím, dýchacím a močovopohlavním ústrojí, pomáhá při chřipce a nachlazení, únavě, zimomřivosti, průjmu, otocích a revmatizmu, posiluje vůli a odvahu ducha. Na rozdíl od koření neobsahuje éterický olej palčivé a dráždivé látky.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.