moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Konopí seté
Cannabis sativa
Cannabaceae - Konopovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: lan, hašiš a marihuana (verze s THC), semena konopí: semenec, olej: semencový olej 

Původ a sběr: Původem je konopí z oblasti střední Asie. Celou rostlinu lze využívat pro léčebné, potravinové a další účely (čaj, masti, olej, pivo, doplňky stravy, vlákno - tkaniny apod.) 

Popis: Je to 80-200 cm vysoká bylina s přímou v horní části krátce větvenou lodyhou. Listy ve střední části lodyhy dlanitě 5-7četné, lístky kopinaté, hrubě zubaté, nejvyšší listy většinou 3četné s čárkovitými lístky. Dvoudomé rostliny. Plodem je nažka. 

Léčení: Olej se lisuje (za studena) ze semen konopí setého a obsahuje více než 75 % nenasycených mastných kyselin, které lidská pokožka potřebuje ke správné funkci. Nejdůležitější jsou kyseliny omega-6-linoleová, omega-6-gama-linoleová a omega-3-linoleová, jež mají výborné regenerační, zvláčňující, zklidňující, protizánětlivé a promašťující schopnosti a také posilují odolnost pokožky. Pomáhají zmírnit kožní problémy, jako je suchost pokožky, atopický ekzém nebo lupénka. Olej obsahuje i velké množství vitaminů, které mají ve spojení s nenasycenými kyselinami blahodárné účinky. Omezuje vznik vrásek, zmírňuje nebo zamezuje projevům akné, působí velmi dobře jako olejový zábal na vlasy a jeho vtírání do nehtových lůžek posiluje růst a zdraví nehtů. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně.
Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a polynenasycených tuků. Omega-6 a omega-3 kyseliny jsou v oleji obsaženy v ideálním poměru 3:1 a díky tomuto výjimečně vyváženému zastoupení nenasycených esenciálních mastných kyselin je konopný olej považovaný za nejhodnotnější z rostlinných olejů vůbec. Je proto důležitým doplňkem zdravé výživy, přičemž olej z konopí setého neobsahuje THC a jeho analogy. 

Pěstování: Konopí je nenáročné na živiny a středně náročné na vodu, nejlepší předplodiny jsou hnojené okopaniny nebo bobovité. Vyžaduje neutrální až mírně kyselou půdní reakci. Seje se od půli dubna do půli května do jemně připravené, hluboké a kypré půdy. 

Množení: Ze semen. 

Zajímavosti: Látka z konopí - kanafas (zřejmá podobnost s lat. názvem konopí). 

Účinky éterických olejů: Kořenitá nahořklá vůně podobná vůni oleje z chmelových šištic. Má protizánětlivé účinky, zejména na procesy dýchací soustavy, uvolňuje stagnace, působí proti stresu, je uklidňující a protialergický, posiluje vitalitu těla i ducha, odstraňuje celkovou slabost.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.