moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Kmín kořenný
Carum carvi
Apiaceae - Miříkovité (okoličnaté)
dvouletá
 
 

Lidové názvy: kmín luční 

Původ a sběr: Původem se jedná o rostlinu oblastí Evropy, západní a střední Asie. Pěstuje se pro semena, jenž se jsou využívána v potravinářství, hlavně do pečiva, ke konzervování, v likérnictví a éterický olej je využíván v aromaterapii a parfemářství. 

Popis: Dvouletá až mnoholetá rostlina vysoká 30–100 cm. Kořen je vřetenovitý, tenký a slabě se větvící. Listy dvakrát peřenosečné. Květenství je složený okolík s bílými květy.
Plodem je vejčitá a ze strany sploštělá světle hnědá až tmavohnědá dvojnažka. 

Léčení: Pod povrchem semen jsou hojně zastoupeny siličnaté kanálky obsahující 3–7 % éterických olejů obsahujících karvon a limolen. Silice se získává parovodní destilací semen. 

Pěstování: Kmín není náročný na půdu, pěstovat jej lze na téměř celém území ČR, teplejší oblasti však poskytují vyšší úrodu. 

 

Zajímavosti: Kmín má v našich podmínkách vhodné podmínky na pěstování a tak je jednou z mála siličnatých rostlin pěstovaných v ČR a to jako zdroj koření, ale i éterického oleje. 

Účinky éterických olejů: Silná, kořenitá, typická mírně anýzová vůně. Podporuje chuť k jídlu a napomáhá zažívání, uvolňuje křeče v zažívacím ústrojí, pomáhá při nevolnosti, nadýmání, kolice, bronchitidě a kataru, posiluje činnost jater, uklidňuje, působí při nespavosti a bolestech hlavy. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.