moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Jedle bělokorá
Abies alba
Pinaceae - Borovicovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Jedlí je mnoho druhů, tato bělokorá se vyskytuje v podhorských a horských oblastech střední a jižní Evropy a Severní Ameriky. Parovodní destilací jehličí a koncových větviček se získává kvalitní éterický olej využívaný hlavně v parfemářství, kosmetice a aromaterapii. 

Popis: Statný, až 60 m vysoký strom s hladkou olivově šedou kůrou, která je později až bělavě šedá. Jehlice jsou 2-4 cm dlouhé, ploché a na konci tupé, shora jsou temně zelené, zespodu mají dva stříbřité pruhy. Šišky rostou vzpřímeně, jsou válcovité, nahoře zaoblené, 10–20 cm dlouhé a 3–5 cm široké. Dozrávají v září a pak se rozpadají na stromech.
Jedle má silný kůlovitý kořen a tak u ní dochází málo kdy k vývratům. Jedle se dožívá 300 - 600 let, plodí až v 60 letech. 

 

Pěstování: Vyžaduje hluboké a vlhčí půdy. Roste velmi pomalu, hlavně do věku 15 let. Často ji okusuje zvěř a tak je nutné ji před okusem chránit. 

Množení: Semeny. Ty se získávají obtížně sběrem z vrcholků stromů. 

Zajímavosti: Její dřevo je pružnější a trvanlivější než smrkové s malou sesychavostí. Používá se tedy k vodním stavbám a někdy i na výrobu hudebních nástrojů. Kůra stromu byla dříve využívána k výrobě terpentýnu. Dříve běžný a hojný strom v ČR dnes zastupuje v našich dřevinách pouze jedno procento, je tedy na pokraji vyhynutí. Je citlivá na emise a tak se z našich lesů pomalu vytrácí. Spolu se smrkem se jedná o typický Vánoční stromek. 

Účinky éterických olejů: Svěží bohatá balzámová vůně. Je posilující a antiseptický olej, používá se zejména při infekcích dýchacích cest, nachlazení, kašli a zahlenění dutin, utišuje revmatické bolesti, podporuje krevní oběh, pomáhá při duševním vyčerpání. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.