moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Hřebíčkovec kořenný - list
Syzygium aromaticum
Myrtaceae – Myrtovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Tropická rostlina jenž má původ na souostroví ve východní Indonésii. Dnes je rozšířena i do dalších tropických území, hlavně na ostrovech v Indickém oceánu. Dále se úspěšně pěstuje v Zanzibaru, na Srí Lance a na Madagaskaru. Sbírají a suší se květní poupata a list. Květní poupata se využívají jako koření. Z poupat, či listů se destiluje éterický olej. 

Popis: Tropický, stálezelený strom 8–30 m vysoký, s krátkým kmenem. Listy jsou kožovité, obvejčité až eliptické, 6–13 cm dlouhé a 3–6 cm široké, tmavozelené. Květenství je vrcholík o 3–40 květech. Plodem je elipsoidní nebo obvejčitá, až 2,5 cm dlouhá bobule, zpravidla obsahující jediné semeno. 

 

Pěstování: Vyžaduje velmi teplé klima a je náročný na vláhu. Kvalitní koření lze vypěstovat jen v oblastech, kde měsíční minimum srážek je kolem 80 mm a roční průměr alespoň 1500 mm, lépe 3000–4000 mm, a teploty neklesají pod 21 °C. 

Množení: Ze semen. 

 

Účinky éterických olejů: Kořenitá, suchá bylinná vůně. Má antiseptické a prohřívající účinky, posiluje trávení, působí proti infekcím v zažívacím a dýchacím ústrojí, posiluje při únavě, jeho aroma není tak typické jako oleje z plodů hřebíčku, ale má širší spektrum antiseptického působení. Nepoužívejte na hypersensitivní, poškozenou či nemocnou pokožku, při vysokém krevním tlaku a pro děti do 30 měsíců. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.