moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Heřmánek pravý (modrý)
Matricaria chamomilla
Asteraceae - Hvězdnicovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: heřmánek modrý, lékařský, rumánek, marunka, harmaníček či kamilka 

Původ a sběr: Heřmánek je rozšířen v Severní Americe, Evropě, Asii a Austrálii. Původ není specifikován. Sbírá se květ s krátkou stopkou a suší se v tenkých vrstvách na dobře větraném místě, aby se nezapařil. 

Popis: Vonná bylina s 15 až 50 cm vysokou lysou a málo listnatou lodyhou. Listy jsou drobné a úzké. Bílé okvětní lístky vedle sebe mají válcovitý tvar okolo žlutě zbarveného květního lůžka, které je uvnitř duté. Kvete od června do srpna a plodem je drobná neochmýřená nažka asi 1 mm dlouhá. 

Léčení: Heřmánek se úspěšně využívá v homeopatické léčbě a to na všechny nemoci provázené špatnou náladou a neklidem, hlavně v dětském věku, dále se využívá při neklidu dětí u prořezávajících se zubů. 

Pěstování: Nejvhodnější je pěstování v hlinitopísčitém substrátu s vyšším obsahem živin. Stanoviště volíme výhřevná. Semena vyséváme od září do dubna. Sklizeň natě probíhá od května do září. 

Množení: Vysemení se sám, pokud necháte odkvést několik květů a vypadají z nich semena. 

 

Účinky éterických olejů: Vysoké procento farnesenu dává nepálskému heřmánkovému oleji velmi příjemnou sladce bylinnou vůni s ovocnými tóny. Má všestranné použití na všechny druhy zánětů (oční, ušní, krční, zažívací), je analgetický a hojivý, používá se na alergie, ekzémy a dermatitidy, vhodný při chudokrevnosti, nespavosti, migréně, závratích, uvolňuje nervozitu a podráždění.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.