moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Benzoe -Sturač
Styrax benzoe
Styracaceae - Sturačovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: sturačová, styraxová pryskyřice, styrač 

Původ a sběr: Domovinou i původem je tento druh stromu, stejně jako ostatní sturačovité v subtropických až tropických oblastech Asie. Z Benzoe se získává míza - pryskyřice vytékající z poškozených částí kůry. 

Popis: Středně velký strom s opadavými, střídavými, vejčitě kopinatými listy a vonnými bílými květy v úžlabních hroznech. Produkuje bílou mléčnou šťávu na vzduchu tuhnoucí v benzoe", jenž obsahuje vedle benzoresinu volonou kyselinu benzoovou (15%) a kyselinu skořicovou (do 10%). Je to patologický produkt vznikající teprve po zranění stromu. Kůra i dřevo zdravého stromu jsou bez zápachu. Jeden strom dává 1,5-3 kg pryskyřice za rok." *"" 

Léčení: Pryskyřice se používá ve svém tuhém stavu, nebo se rozpouští (extrahuje) alkoholem pro snadnější použití v aromaterapii a parfemářství. Benzoová pryskyřice se již od starověku používala k magii, v lidovém léčitelství k léčení různých neduhů, nebo i k vykuřování prostor. 

 

 

Zajímavosti: Benzoe se využívá v parfumerii, při výrobě lihových a tiskařských laků pro textil a k léčebným účelům. *

* zdroj : kniha "Užitkové rostliny tropů a subtropů", autor: Pavel Valíček a kolektiv, ACADEMIA, 2002"" 

Účinky éterických olejů: Sladká balzámová vůně. Pročišťující a posilující olej pro slezinu a slinivku, zažívací, dýchací a močovopohlavní systém (nadýmání, průjem, úporný kašel, sípání, ztráta hlasu), má zklidňující účinky, pomáhá při přílišném přemýšlení a starostech. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.