moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Černý kmín - Černucha setá
Nigella sativa
Ranunculaceae – Pryskyřníkovité
jednoletá
 
 

 

Původ a sběr: Rod Nigella - Černucha obsahuje mnoho poddruhů. Využití a účinné látky mají obdobné. Semena lze pěstovat pro využití v gastronomii jako koření, dále se využívá jako zdroj nutričně i kosmeticky významného oleje a v neposlední řadě lze usušené semenné tobolky použít jako dekoraci do suchých vazeb. 

Popis: Letnička asi 35 cm vysoká. Listy jsou mnohonásobně dělené, květ má pět bělavých až světle modrých plátků. Plodem je tobolka s tmavě hnědými až černými semeny. 

Léčení: Olej se lisuje (za studena) ze semen černuchy seté a pro své léčebné účinky se užíval již ve starém Egyptě, v Asii a Africe. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin a hořčinu nigellin, která zmírňuje průduškové spasmy. Působí výrazně proti alergiím a ekzémům, hodí se k masážím suché a citlivé pokožky se sklonem k alergickým reakcím. Je ideálním nosným olejem pro aromaterapeutické ošetření při oslabené imunitě, nachlazení a dýchacích potížích. Pokožku přirozeně chrání, regeneruje a podporuje její přirozenou obranyschopnost.
Má vysoký obsah polynenasycených tuků. Kyseliny linolové (omega-6) může obsahovat až 60 %. Ta přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek se doporučuje dávka nejméně 10 g kyseliny linolové.