moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Brusnice - Klikva velkoplodá
Vaccinium macrocarpon
Ericaceae - Vřesovcovité
jednoletá až dvouletá
 
 

Lidové názvy: brusnice kanadská 

Původ a sběr: Klikva velkoplodá byla vyšlechtěna v USA a daří se jí hlavně v chladnějších částech Severní Ameriky a tedy i Kanady. Její plody - bobule jsou velké 9-14 mm. Nakyslé, červené plody lze zpracovat v kuchyni podobně jako brusinky, či borůvky. Z bobulí se lisuje olej, jenž lze využít jako zdravý doplněk stravy, nebo jako pěstící olej na pokožku. 

Popis: Rostlinný olej se vyrábí lisováním za studena z klikvy velkoplodé. Má přirozeně vysoké antioxidační účinky a je velmi odolný proti znehodnocení. Obsahuje rovnovážný poměr omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin. Výjimečné složení brusnicového oleje obsahuje každý komponent vitaminu E včetně tokotrienolu, známého jako „super vitamin E“, který zlepšuje hydrataci pokožky, a rovněž stopové prvky (zejména zinek) prospěšné pokožce i vlasům. Výborně se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Zlepšuje elasticitu zralé nebo poškozené pokožky, hodí se k ošetření očního okolí, je prospěšný při kožních onemocněních i jako prevence.
Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému.
Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. Má vysoký obsah polynenasycených tuků a obsahuje rovnovážný poměr omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin, který je zásadní pro jejich využitelnost v organizmu. Obsažený vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, proto je výborným pomocníkem proti předčasnému stárnutí. 

Léčení: Bobule klikvy jsou podobně jako plody brusnic osvědčeným prostředkem při prevenci a léčbě zánětů močových cest, nebo i při potížích v trávicím traktu. Díky významnému obsahu vitamínu C jsou vhodné i na podporu imunitního systému.