moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Rakytník řešetlákový
Hippophae rhamnoides
Elaeagnaceae - hlošinovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: sibiřský ananas, písečný trn, žlutozob 

Původ a sběr: Původně z pohoří střední Asie, Kavkazu, Mongolska, Číny a Tibetu. Sbírají se plody. 

Popis: Dvoudomý trnitý opadavý keř nebo strom, až 6 m vysoký s tmavěhnědou borkou, s povrchovým kořenovým systémem. Čárkovité listy s kratičkým řapíkem, celokrajné, na rubu plstnaté. Kvete v březnu a dubnu čtyřčetnými květy barvy hnědavě zelené. Plod je oranžová až načervenalá nepravá peckovice kulovitého tvaru, až 1 cm dlouhá, dozrávající koncem září. 

Léčení: Plody jsou jedlé, bohaté na mnoho vitamínů a mohou se konzumovat syrové. Dále lze dělat různé šťávy a marmelády. Z pecek se lisuje olej, který pomáhá při regeneraci pokožky při omrzlinách a spáleninách. Olej se získává extrakcí ze semen a má významné účinky na pokožku. Účinně zvláčňuje, vyživuje a chrání, posiluje přirozenou odolnost pokožky proti vnějším vlivům. Podporuje regeneraci tkáně při poškození a má značné antimikrobiální působení. Využívá se také v péči o pokožku po termických a chemických spáleninách pokožky a při jejím poškození radioaktivním zářením. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a mononenasycených tuků, zvláště vzácné kyseliny palmitoolejové, jej činí důležitým doplňkem zdravé výživy. Olej obsahuje velké množství karotenoidů a vitaminu E a velmi cenný sitosterol. Ten spolu z omega-3 kyselinami přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek je nutný příjem nejméně 2 g omega-3 nebo 0,8 g rostlinných sterolů denně. Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Karoteny v těle slouží jako prekurzor vitaminu A, který přispívá k normálnímu metabolismu železa, udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku. Dále přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu specializace buněk. 

Pěstování: Nenáročná rostlina, vyhovuje světlé stanoviště a propustná půda. Zcela mrazuvzdorný. 

Množení: Množí se stratifikovanými semeny nebo řízky na jaře. Samičí rostliny se velmi snadno množí kořenovými výmladky. 

Zajímavosti: Latinský název Hippophae je odvozen z jeho používání pro koně. Přidáváním do krmiva zlepšoval lesk srsti. Hyppos znamená latinsky kůň, phaes srst. Rakytník používají olympijští sportovci i kosmonauté.