moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Oregáno - Dobromysl obecná
Oreganum vulgare
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: červená lebeda, zimní majoránka, voněkras, dobrá mysl a pamajorán 

Původ a sběr: Původem ze Středozemí, kde se hojně pěstuje jako koření. U nás na zahradách a loukách je známá již zplanělá forma dobromysli, která je chutí jemnější a využití má již tradičně v lidovém léčitelství ve formě odvaru. Na čaj se používá kvetoucí nať, jako koření se sbírá nekvetoucí nať. Jako zdroj silice se využívá středozemní varianta dobromysli. 

Popis: Rostlina je 25 – 90 cm vysoká s načervenalou dřevnatějící výběžkatou lodyhou. Listy vejčité, odspodu se zmenšující. Kvete od července do září bílými, nebo růžovými květy. Středozemní varieta - celá rostlina příjemně aromaticky voní, chuť listů je peprná, ostrá. Zahradní léčivka je jemné, bylinné vůně i chuti. Plodem je tvrdka. 

Léčení: Čaj ze sušených květů usnadňuje odkašlávání, zvyšuje vyměšování žluči, uvolňuje křeče hladkého svalstva, posiluje nervy. 

Pěstování: Nenáročná rostlina, která preferuje sušší, lehce zastíněné výživné a propustné půdy. 

Množení: Množíme semeny, jarní výsev můžeme předpěstovat v pařeništi, letní výsev provádíme přímo na stanoviště. Snadno se rozrůstá, starší keříky můžeme mnořit na jaře dělením. 

Zajímavosti: Středozemní forma se používá jako koření pod názvem oregano, je součástí provensálské směsi. Dříve se používala nať k barvení vlny na hnědo. Rodové jméno Origanum je odvozeno z řeckého „oros ganos“ - tj. radost z hor. Bylince z našich zahrad se od nepaměti připisovala kouzelná moc. Její pomocí se prý dala přičarovat láska a patřila mezi tzv. svatojánské kvítí – natrhané na svátek sv. Jana. To mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi."" 

Účinky éterických olejů: Oregano (dobromysl) Sladce peprná bylinná vůně. Antiseptický olej na infekce dýchacích cest, záněty tenkého a tlustého střeva, hltanu, ledvin, močového měchýře, mízních uzlin a nervů, je účinný proti parazitům, při astenii a nervové únavě.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.