moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Světelný kořen, Jam čínský
Dioscorea batatas
Dioscoreaceae - smldnicovité či jamovité
trvalka
 
 

Lidové názvy:

Původ a sběr: Pochází z Číny. Využívají se škrobovité hlízy, které ve vhodném prostředí dorůstají až 150 cm. 

Popis: Jednopohlavní dvoudomá bylina s liánovitými lodyhami, na kterých jsou spirálovitě postaveny listy srdčitého tvaru. Na jedné rostlině je možné pozorovat různé uspořádání listů proti sobě i střídavě, jednotlivě i v páru, ve trojici. Kvete od června do září malými, jemně vonícími bílými květy. Samčí rostlina má květy uskupené v hroznech v délce asi 6 cm. Jednotlivé květy jsou velké asi 1 mm. Okraj listů a žilnatina mají temně purpurovou barvu. Samičí rostlina tvoří květy na květních stoncích dlouhé 5 – 10 mm a jednotlivé květy jsou vzdálené asi 1cm od sebe. Listy jsou temně zelené bez purpurového zbarvení. V paždí listů samčích rostlin se tvoří škrobovité pacibulky různých tvarů, pomocí kterých se rostlina rozmnožuje. K nejlepší výživové zralosti potřebují pacibulky zůstat v zemi 2 – 4 roky. Rostlina tvoří tenký, v zemi svislý a dlouhý kořen. Při dobrých pěstebních podmínkách dosahuje délky 80 až 120 cm a šířky 5 až 8 cm. Váha je 0,5 – 1 kg. Kořeny se mohou formovat do různých tvarů. 

Léčení: Kořen-hlíza se používá jako zelenina. Sušený, nakrájený kořen lze využívat na léčebný čaj. Obsahuje škrob, bílkoviny, tuk, amylázu, aminokyseliny, saponiny, polysacharidy, slizové látky, vitamíny a 31 různých stopových prvků. Zvláštnost světelného kořene však nespočívá jen v hojnosti a měřitelnosti obsažených látek a v jejich vyváženém poměru, nýbrž především v tom, že hlíza obsahuje vysoký a jedinečný potenciál světelného éteru (Podle dr. Rudolfa Steinera má tato rostlina jako jediná možnost uchovávat světelný éter). 

Pěstování: Kořen se sází na jaře v březnu až dubnu do křemenného říčního písku. Tam se mu daří nejlépe. Je třeba vykopat velkou jámu (příkop pro více kusů), alespoň 1,20m hlubokou 40cm šíře. Vysypat do ní písek, nahoru 10cm slámy a asi 5cm hlíny. Na hlínu pak položit 1letý kořen nebo část dospělé rostliny ve vodorovné poloze nebo položit paci";";";";";0" 

Množení:

Zajímavosti:

Účinky éterických olejů: