moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Slunečnice roční
Helianthus annuus
Asteraceae – hvězdnicovité
jednoletá
 
 

 

Původ a sběr: Pochází z Ameriky (Nebraska a Mexiko). Nejstarší zmínky o pěstování slunečnice pocházejí z 15. století. Do Evropy přivezena v 16. století z Peru. Dlouho využívána jako okrasná rostlina. Pěstuje se na semeno, ze kterého se získává olej. 

Popis: Slunečnice vytváří mohutný, silně rozvětvený, až 2 m hluboký kořenový systém. Olistěná lodyha dosahuje výšky i přes 2 m. Květenstvím je úbor. Plodem je nažka. Slunečnice je teplomilná plodina, v počátečním růstovém období je náročná na teplo i světlo. 

Léčení: Slunečnicová semínka se využívají k přímé konzumaci nebo se pečou na plotně. Někdy se z nich vyrábí i alternativa k arašídovému máslu. Semena obsahují až 45% nutričně významného oleje. Olej (lisovaný za studena) má výborné regenerační účinky na všechny typy pokožky. Obsahuje vysoké množství vitaminu E a nenasycených mastných kyselin, proto je vhodným podpůrným prostředkem i k ošetření pleti problematické a aknózní. Dobře se míchá s ostatními rostlinnými oleji a tvoří základ mnoha masážních a kosmetických produktů. Hodí se jako základní olej pro masáže dětí i dospělých, pro suchou a zralou pokožku je vhodné jej míchat s mastnějšími oleji. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. Má vysoký obsah polynenasycených tuků a je zdrojem omega-6 esenciálních mastných kyselin, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek je nutná dávka nejméně 10 g omega-6 denně. Obsahuje také množství vitaminu E, který chrání buňky před oxidativním stresem. 

Pěstování: Semena se vysévají v polovině dubna do 2 cm hloubky. Při klíčení vyžaduje teplotu půdy 8 - 10 °C. Po vzejití vyžaduje dostatek vláhy, mladé rostlinky vykazují chladuvzdornost, snáší pokles teplot až na -6 oC. Hluboké a intenzivní prokořenění půdy umožňuje rostlině odolávat suchu a pomáhá rostlině dobře využívat živiny a vodu z půdy. 

Množení: Semeny 

Zajímavosti: Inkové používali slunečnice jako vypodobení svého boha slunce. Otáčení za sluncem, čili heliotropismus, je známý jev, který se o slunečnici traduje. Ve skutečnosti se vyskytuje pouze u poupat, nerozvinutých květenství. Při východu slunce se všechny slunečnice v této životní fázi natáčí na východ a postupně „putují“ po obloze na západ. V noci se opět vrací na východní pozici. Když se květenství začnou otevírat, stonek ztuhne. Většinou zůstává ve východní pozici.