moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Pupalka dvouletá
Oenothera biennis
Onagraceae - pupalkovité
dvouletá
 
 

Lidové názvy: řepka, noční svíce. 

Původ a sběr: Původně z Dálného východu, zavlečena do Evropy, Severní i Jižní Ameriky. Sbírají se semena, z nichž se lisuje olej bohatý na esenciální mastné kyseliny. 

Popis: Bylina tvořící první rok přízemní růžici řapíkatých listů, ze které druhým rokem vyrůstá až 2 metry vysoká chlupatá lodyha v dolní části často červeně skvrnitá. Listy jsou podlouhlé, špičaté. Květy vyrůstají z úžlabí listů, vytvářejí klasovité květenství až 70 cm dlouhé. Rozkvétá navečer jasně žlutými květy, kvete od června do září. Květy opylují převážně noční motýli. Plodem je tobolka. 

Léčení: Z maličkých semen pupalky dvouleté se (za studena) lisuje olej, jenž má významné regenerační účinky na problematickou a poškozenou pokožku, účinný je při regeneraci spálenin a při zánětlivých stavech pokožky. Díky obsahu cenné kyseliny gama-linolenové navrací pleti elasticitu, pomáhá při ekzémech a lupénce, ošetřuje citlivou, suchou a zralou pleť. Je účinnou regenerační složkou v mnoha kosmetických přípravcích a dobře se kombinuje s makadamiovým olejem pro dokonalou výživu zralé pleti po klimakteriu. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. Má vysoký obsah polynenasycených tuků. Je zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek se doporučuje dávka nejméně 10 g kyseliny linolové denně. Obsahuje cennou kyselinu gama-linolenovou, která se účastní mnoha metabolických procesů a je důležitým doplňkem zdravé výživy zejména při potížích v klimakteriu či s premenstruačním syndromem. 

Pěstování: Nenáročná rostlina, preferuje sušší slunné stanoviště. 

Množení: Množí se velmi snadno semeny, která se vysévají v průběhu léta přímo na stanoviště. 

Zajímavosti: Dříve se pěstovala jako jednoletá kořenová zelenina pro svůj dužnatý kořen.