moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Topinambur hlíznatý
Helianthus tuberosum
Asteraceae – Hvězdnicovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původem ze střední a východní části USA a jižní Kanady. Sbírají se hlízy. 

Popis: Vytrvalá, invazivně se šířící bylina, 2 - 3m vysoká, přímé lodyhy jsou v horní čtvrtině větvené, s hustými, drsnými chlupy. Listy jsou v dolní polovině lodyhy vstřícné, nahoře střídavé, řapíkaté, široce kopinaté až srdčité, na okraji zubaté. Úbory mají 8–10 cm v průměru, zákrov je polokulovitý, zákrovní listeny jsou úzce kopinaté. Květy jsou jasně žluté. Kvete od srpna do října. Plodem je nažka. 

Léčení: Hlízy obsahují asi 16 % sacharidů (z toho asi z poloviny inulin), okolo 2,5 % bílkovin, asi 0,5 % tuků, dále vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou acitronovou a minerální látky, zejména draslík. Nejedná se o klasickou léčivou rostlinu, ale spíše o dietní potravinu. Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatismu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích a pro poměrně vysoký obsah inulinu je lze použít i jako podpůrný prostředek při cukrovce. Hlízy se podávají syrové nebo běžně kulinářsky upravené. J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin 

Pěstování: Nenáročná rostlina, vyhovuje jí slunné stanoviště a vlhčí propustná půda. Vysujeme na jaře (březen – duben) do hloubky 10-15 cm. 

Množení: Množí se velmi snadno hlízami. 

Zajímavosti: Lze konzumovat i za syrova.