Zdroj pro potravinové oleje

>> aktuální

Rostlinné oleje - výživa pro celé tělo...

Rostlinné oleje provázejí člověka od počátku jeho bytí na planetě Zemi, ať už podvědomě manipulací s olejnatými plody nebo vědomě získány různými technologickými postupy. Mají celou řadu předností jak při použití zevně na pokožku, tak při vnitřním užívání. Zařazení rostlinných olejů do jídelníčku je naprosto přirozené, ne-li nezbytně nutné. Obsahují totiž esenciální kyseliny, které lidské tělo nezbytně potřebuje ke svému zdravému fungování, a to od dětského věku až po léta seniorská. A protože si je neumí vyrobit, musí je získávat potravou. V dnešní době rychlého občerstvení a z toho plynoucí nezdravé stravy jich ovšem nemá dostatečný přísun. Jejich nedostatek pak má zásadní vliv na mnohé tělesné funkce a může se projevovat také na pokožce jako šupinatost, atopický ekzém či lupénka.

Velmi stručně řečeno, omega-3 mastné kyseliny působí v těle proti zánětům. To je důležité v případě některých alergických reakcí, včetně atopického ekzému. Užívání potravin s vysokým obsahem omega-3 je opravdu významné, avšak je potřeba je doplnit dalšími látkami. Aby se vůbec v lidském těle uplatnily, musejí mít svého spoluhráče, kterým jsou nenasycené mastné kyseliny omega-6. Ideálním přirozeným zdrojem těchto dvou látek jsou rostlinné oleje, lisované za studena, například rakytníkový, pupalkový, brutnákový, lněný, konopný, brusnicový, perilový, slunečnicový, sezamový, šípkový, mokřadkový a další.

Neméně důležité pro jejich využitelnost ovšem je, aby byly esenciální mastné kyseliny v těle ve vyváženém poměru, pro zachování zdraví ideálně v poměru 3 díly omega-6 na 1 díl omega-3. Vnitřní užívání rostlinných olejů lisovaných za studena doplňujte semínky, například lněnými, slunečnicovými, dýňovými, makovými, konopnými či sezamovými, která obsahují organicky vázané minerální prvky. Tak zajistíte vašemu tělu přirozený zdroj zásadních výživných látek.

DOPORUČUJEME:

ROSTLINNÉ OLEJE POTRAVINOVÉ

POSILUJÍCÍ SMĚS ROSTLINNÝCH BIO OLEJŮ

na začátek stránky