moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
>> potíže

Jak na atopický ekzém?

Atopický ekzém je kožní onemocnění, jehož příčiny nejsou zcela známy, ale obvykle souvisí s jinými atopickými onemocněními jako je astma, senná rýma a podobně. Projevuje se suchou červenou senzitivní pokožkou a silným svěděním. Po rozškrábání se často do míst zanese druhotná infekce a dojde k zánětu.

Aromaterapií a přírodní péčí o pokožku ulevíte nepříjemným průvodním příznakům – potlačíte svědění, dostatečně promastíte pokožku, zabráníte vzniku zánětu či následným komplikacím. Podstatně tak pomůžete zlepšit kvalitu života a prodloužíte dobu mezi ataky. V mezidobích pokračujte v přírodní péči o pokožku, která působí preventivně proti novým atakům či rozšíření ekzému.

K ošetřování pokožky jsou vhodné kvalitní rostlinné oleje lisované za studena, které obsahují potřebné lipidy a esenciální mastné kyseliny. Ideálně otestujte různé rostlinné oleje, protože každá pokožka reaguje jinak, a v průběhu času oleje střídejte. Vyzkoušejte olej avokádový, lněný, brusnicový, puplakový, brutnákový či olej z černého kmínu. Výborné výsledky jsou také s používáním bambuckého másla (Karité), které pokožku dokonale promašťuje.

Někdy se atopický ekzém objevuje jako důsledek nedostatečného příjmu esenciálních mastných kyselin (nejčastěji omega 3 a omega 6), a proto je vhodné tyto látky doplňovat formou vnitřního užití kvalitních rostlinných olejů, ořechů a semen. Vyvážený poměr esenciálních mastných kyselin najdete například v pupalkovém, konopném či brusnicovém oleji, užívejte 1 kávovou lžičku 1-4x denně samostatně nebo ve studené kuchyni.

Je-li pokožka výrazně červená, rozškrábaná, zanícená či hnisavá, přidejte do oleje nebo bambuckého másla éterický olej z levandule lékařské v BIO kvalitě, který napomáhají hojení, v množství 1-5 kapek na 10 ml. Další vhodné éterické oleje jsou geránium, pačuli a palmorůžová.

DOPORUČUJEME:

KONOPNÝ OLEJOVÝ MULTIGEL

BAMBUCKÁ FANTAZIE

MĚSÍČKOVÝ KRÉM KARITÉ

ZKLIDŇUJÍCÍ GEL LEVANTIS

POSILUJÍCÍ SMĚS ROSTLINNÝCH BIO OLEJŮ