zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.

Vlčihorská zahrada je veřejná botanická zahrada se zaměřením na léčivé i užitkové rostliny.  Důležitým principem zahrady jsou zásady citlivého chování k přirozenému prostředí, zachování jeho diverzibility a šetrné kooperace s ním. Využíváme permakulturní a biodynamické principy.

Zahrada kvete v kraji Českého Švýcarska, v čistém prostředí na kraji CHKO Labské pískovce a spolupráce se společností Nobilis Tilia (latinsky Krásná Lípa), která vyrábí čistou přírodní kosmetiku, přímo vybízí k čistému způsobu pěstování aromatických a jedlých rostlin k účelům studijním, osvětovým, i odpočinkovým.

Výsadba se zaměřuje na rostliny aromatické, které mají své využití v aromaterapii. Dále místní druhy (podpora ohrožených druhů), staré odrůdy v zájmu jejich udržení a užitkové, které mají tradici v domácím pěstování a využití ve zpracováním na tzv. domácí lékarnu. V zahradě tak postupně vysadíme i původní druhy ovocných a lesních dřevin, s důrazem na jejich odolnost k místnímu drsnějšímu podnebí.

Ve sbírce najdete bobuloviny z oblastí Sibiře nebo Severní Ameriky, ale i domácí zapomenuté a polodivoké keře, které mají široké využítí, bylinky, které se dřívě pěstovaly na vesnických záhonech, a staré odrůdy zeleniny.  Zahrada však nejsou jenom rostliny, ale také přilehlé prostory, způsob koloběhu živin, kompostování a o tom všem se návštěvníci mohou dozvědět.

Jedno čínské přísloví říká, že zahradu trvá vytvořít sedm let. A japonské přísloví říká, že „nejlepším nářadím v zahradě je zahradníkův stín“. Rostliny samotné vnímají přítomnost lidí, kterým na nich záleží a kterým pak rostliny dělají rády radost :-). Proto tvoříme zahradu společně; zahradu, která bude určena veřejnosti k radosti a odpočinku, vzdělávání a rozjímání. Obdiv, zájem a pochopení souvislostí návstěvníků budou tou nejvhodnější odměnou.